Pyöräily on liikuntaharrastus, joka sopii monen ikäisille ja -kuntoisille. Syksyllä koulutyön ja harrastustoiminnan alkaessa yhä useampi aktivoituu pyöräilemään aiempaa enemmän. Myös työmatkapyöräily on nostanut suosiotaan, eikä suotta: hyötyliikunta nostaa kuntoa ja säästää luontoa.
Kaikkien liikenteessä liikkuvien on kiinnitettävä huomiota omaan ja toisten turvallisuuteen. Pyöräilemään lähtiessä on syytä varmistaa, että pyörä toimii. Uuden tieliikennelain myötä pyörän takavalo on etuvalon ohella pyöräilijän pakollinen varuste pimenevissä illoissa. Pimeällä tai hämärässä ajettaessa vaaditaan vaaleaa valoa näyttävä etuvalo sekä punaista näyttävä takavalo. Pimeällä näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijän heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi. Sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva pyöräilykypärä suojaa omistajansa parhaiten kaatumisen tai törmäyksen seurauksena tulevilta iskuilta.
Liikenneturva on koonnut muitakin vinkkejä turvalliseen pyöräilyyn:
- Reitin valinnalla voi lisätä pyöräilyn turvallisuutta ja mukavuutta.
- Tien ylityksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä risteykset ovat usein pyöräilijöiden vaaranpaikkoja.
- Ajonopeus ja välimatka muihin tulee sovittaa liikennetilanteen ja ympäristön mukaan. Kevyen liikenteen väylillä on usein monen ikäisiä ja erilaisilla valmiuksilla olevia kulkijoita.
- Päiväkotien ja koulujen lähistöllä kannattaa olla erityisen varovainen, sillä lasten valmiudet liikkua liikenteessä ovat vasta kehittymässä.
- Liikenteen tarkkailu vaatii keskittymistä. Musiikin kuuntelu tai kännykän käyttö voivat viedä tarkkaavaisuutta pois liikennetilanteesta.
- Ennakoiva pyöräilijä kertoo muille omista aikeistaan. Pyöräillessä ollaan koko ajan vuorovaikutuksessa muiden tienkäyttäjien kanssa. Omien aikeiden ilmaiseminen esimerkiksi suuntamerkkiä näyttämällä tai soittokelloa rimpauttamalla parantaa kaikkien mahdollisuuksia ennakoida ja toimia turvallisesti.
Pyöräilijän liikennesääntöihin voi tutustua Pyöräliiton verkkosivuilla.