Valitse sivu

Koulujen syyslukukauden alku lähestyy ja koulutaipaleensa aloittavat torstaina 8.8.2024 myös uudet ekaluokkalaiset. Fintraffic ja Liikenneturva nostavat esille turvallisen koulutien merkityksen, missä autoilijoilla on oma iso roolinsa liikennesääntöjen noudattamisessa ja liikenneympäristön havainnoinnissa. Koulutiensä aloittavalle tärkeää on kerrata myös oma koulureitti ja siellä toimiminen. Artikkelin lopussa on Finntraficin ja Liikenneturvan vinkkejä ekaluokkalaisen vanhemmille.

Autoilijoiden onkin syytä olla valppaina alueilla, joissa koululaisia liikkuu. Etenkin suojatietä lähestyttäessä on noudatettava nyt erityistä varovaisuutta ja varmistettava lasten turvallinen suojatien ylittäminen.

-Pienet jalankulkijat ovat liikenteessä niitä kokemattomimpia liikkujia, joten pidetään aikuisina yhdessä huolta, että suojatiet ovat nimensä veroisia paikkoja, joissa tien ylitys onnistuu turvallisesti. Noudatetaan siis erityistä varovaisuutta aina suojatietä lähestyttäessä ja ollaan valmiita pysähtymään, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.

Koulumatkansa aloittaville oikean koulureitin valinta on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on kerrata lapsen kanssa liikennesäännöt.

-Lapset tarvitsevat kokemuksia liikenteestä, jotta he oppivat toimimaan turvallisesti. Koulutie on syytä käydä yhdessä lapsen kanssa läpi ja kerrata sitä, miten sen eri liikennetilanteissa toimitaan. Näin varmistetaan, ettei lapsi liiku yksinään sellaisessa ympäristössä, jota hän ei hallitse. Liikenteeseen kannattaa sopia myös yhteiset pelisäännöt, kuten se, että pysähdytään, jos matkan aikana tarvitsee käyttää kännykkää. Ja vanhempi tietysti näyttää esimerkkiä omalla käyttäytymisellään, summaa Liikenneturvalta suunnittelija Tomi Niemi.

Vinkit ekaluokkalaisen vanhemmille

  • Aloittakaa koulumatkan harjoittelu ajoissa.
  • Harjoitelkaa reittiä useaan kertaan yhdessä lapsen kanssa.
  • Anna lapselle selkeitä ja konkreettisia neuvoja liikenteessä toimimiseen.
  • Sopikaa yhteiset säännöt puhelimen käytöstä koulumatkan aikana.
  • Näytä hyvää esimerkkiä omalla käyttäytymiselläsi liikenteessä.
  • Keskustelkaa lapsen kanssa koulumatkan sujumisesta säännöllisesti läpi lukuvuoden.

Kertaa autoilijan väistämissäännöt liikenteessä täältä:

https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/vaistamissaannot-liikenteessa/#0c785489

Katso vinkit turvallisen koulumatkan suunnitteluun täältä:

https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/harjoittelemalla-turvallinen-koulumatka/

Lisätiedot:

Fintraffic, viestintäpäällikkö Outi Huhtala, 050 571 6299
Liikenneturva, suunnittelija Tomi Niemi, 020 7282 334