Ajankohtaista
Kotiseutumuseo DigiMuurame avataan 21.12.2021 kello 18
Itsenäisyyspäiväjuhla 6.12.
Juhlitaan yhdessä satavuotiasta kotikuntaa!
Muuramen kunta täytti juhlavat sata vuotta 1.1.2021. Juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan teemalla Juuret ja siivet. Teema kuvaa, kuinka Muuramen kunta on jo sadan vuoden ajan tarjonnut kestävän pohjan kotiseutuun ja suomalaiseen yhteiskuntaan juurtumiseen, sekä hyvään kasvuun. Sen ilmapiiri on auttanut katsomaan rohkeasti tulevaisuuteen ja nousemaan siiville lentämään, ja myös kannatellut matkan varrella. Olemme osa sadan vuoden tarinaa, joka yhä jatkuu.
Osallistavaa juhlintaa
Ensimmäinen juhlavuoteen liittyvä projekti oli syksyllä 2019 varhaiskasvatusikäisille, koululaisille ja lukiolaisille suunnattu logokilpailu, jossa vapaasti valitulla tekniikalla, esimerkiksi piirtäen, maalaten tai digityökaluilla, sai työstää ehdotuksia juhlavuoden logosta. Muuramen juhlavuoden tunnus tyyliteltiin vuonna 2019 yhdeksännellä luokalla opiskelleen Venla Rissasen hienosta suunnitelmasta. Kunta ja kunnan eri toimijat käyttävät juhlavuoden tunnusta vuoden aikana eri yhteyksissä, muun muassa markkinoinnissa, markkinointimateriaaleissa ja tapahtumissa. Kaikista kilpailuun tulleista lähes kahdesta sadasta työstä kootaan juhlavuonna taidenäyttely, joka kuvataan myös virtuaalisesti.
Toinen Juuret ja siivet -vaihe oli löytää muuramelaisia ilmiöitä, tarinoita ja tuotteita, joilla on ollut jokin vaikutus Muurameen ja muuramelaisiin. Myös tavallisten, eri-ikäisten kuntalaisten tarinat olivat tervetulleita ilmiantoja. Ilmiannettuja ilmiöitä käytetään juhlavuoden videoiden teemoina muiden aiheiden ohella.
Kolmannessa vaiheessa, keväällä 2020, lanseerattiin juhlavuoden videoprojekti, jolla osallistettiin varhaiskasvatus, peruskoulu ja lukio mukaan tuottamaan juhlavuodelle videoita Muuramesta. Lasten ja nuorten lisäksi myös kuntalaiset ja erityisesti paikalliset järjestöt haastetaan osallistumaan mukaan videoprojektiin. Videoprojektia varten tehtiin talvella 2020 alkuplanssi, eli lyhyt videoanimaatio, jota on käytetty yhdistävänä tekijänä kaikissa juhlavuoden videoissa. Videoiden loppuun tulee puolestaan Muuramen logoanimaatio. Juhlavuoden aikana julkaistuja videoita on tarkoitus käyttää pohjana uudenlaisessa digimuseohankkeessa, jonka toteutus ajoittunee loppuvuoteen 2021, kun videoita on saatu julkaistua riittävästi.
Eri ikäisiä kuntalaisia haastetaan myös yleiseen Muurame 100 -kampanjaan, johon voi osallistua omalla teoksellaan, esimerkiksi maalauksella, kirjoituksella, valokuvalla tai sävellyksellä.Teemana on yleinen #munmuurame. Koululaiset ja varhaiskasvatusikäiset voivat tehdä tuotoksia päivähoidossa ja kouluissa eri aineiden sisällä, mutta myös kotona. Sen lisäksi, että joitain valittuja tuotoksia palkitaan elämyslahjakorteilla, kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.Kampanjaan osallistumalla luovuttaa tuotoksensa käyttöoikeudet kunnalle. Tuotoksia käytetään kunnan viestinnässä, muun muassa Muuramelaisessa, kunnan verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Kampanjaan voi osallistua myös kommentoimalla Muuramen viestintäkanavissa julkaistavalla lyhytvideolla jonkin asian, jota arvostaa Muuramessa, tai mikä tekee Muuramesta itselle erityisen.
Yrityksiä haastetaan markkinoimaan tuotteitaan tai yhtä valitsemaansa tuotetta juhlavuoden logolla tai teemalla. Logon voi halutessaan liittää myös omille sivuilleen, omiin tuotteisiinsa ja palveluihinsa – samalla periaatteella kuin Suomi 100 -juhlalogo oli eri toimijoiden hyödynnettävissä. Juhlavuoden tuotteiden esittelyt löytyvän Juhlavuoden tuotteita -verkkosivulta. Kunta järjestää paikallisten järjestöjen ja yritysten kanssa yhteistyössä myös juhlavuoden teematapahtumia, joiden toteutuminen ja toteutustapa varmistuvat koronatilanteesta johtuen vasta myöhemmin.
Juhlavuosi huipentuu joulukuussa 2021 virtuaalisen kotiseutumuseon DigiMuuramen avajaisiin. Juhlavuoden kunniaksi rakennettava verkossa toimiva kotiseutumuseo on elämyksellinen virtuaalikylä, jossa historia ja nykypäivä kohtaavat bittitaivaan alla. Virtuaalimuseoon sisällytetään modernin tekniikan avulla maustettuja vuorovaikutteisia ja osallistavia elementtejä. Kotiseutumuseo on lahja 100-vuotiaassa kunnassa asuville, eri ikäisille kuntalaisille, järjestöille, kyläyhteisöille ja muille toimijoille. Samalla arvokasta kulttuuriperimätietoa kerätään ja tallennetaan nykyaikaiseen muotoon. Hankkeelle on myönnetty JyväsRiihen Leader-rahoitus.