Tälle sivulle on koottu yleisiä tietoja siitä, kuinka Muuramen kunta varautuu kriisien varalle ja kuinka kuntalainen voi omalta osaltaan varautua erilaisiin poikkeustilanteisiin. Kuntalaisten omatoiminen varautuminen on tärkeää: se parantaa koko kunnan häiriönsieto- ja toipumiskykyä eli resilienssiä.
Kotivara, eli mitä kotoa tulisi löytyä 72 tunnin tarpeisiin
- Pitkään säilyvää, sellaisenaan syötävää tai ilman sähköä valmistuvaa ruokaa
- Muutama litra pullovettä/henkilö
- Välttämättömiä lääkkeitä ja särkylääkkeitä
- Paristoilla toimiva radio
- Paristoja
- Taskulamppu tai otsalamppu
- Puhdas kannellinen ämpäri tai kanisteri
- Ladattu varavirtalähde
- Vähän käteistä rahaa
- Kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä
- Joditabletteja
- Ilmastointiteippiä
- Muovipusseja ja vessapaperia
- Polttopuita, jos on takka tai puu-uuni
- Ensiapulaukku
- Palovaroitin
- Alkusammutusvälineet
Vaaramerkki
Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote. Kuullessasi yleisen vaaramerkin siirry sisätiloihin ja seuraa uutisointia ja viranomaistiedotteita. Varmista uutisten ja tiedotteiden alkuperä.
Vaaratiedote
Vaaratiedote on viranomaisten tärkein keino varoittaa asukkaita. Vaaratiedote annetaan aina väestöhälyttimellä soitettavan yleisen vaaramerkin lisäksi. Vaaratiedote luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä. Vaaratiedote julkaistaan myös muun muassa 112 Suomi -sovelluksessa, YLE:n uutisvahtisovelluksessa sekä sivustoilla pelastustoimi.fi ja 112.fi.
Viestintä poikkeusoloissa
- Kiireellisissä hätätilanteissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112. On myös suositeltavaa ladata puhelimeen 112-sovellus.
- Vedenjakelua koskevan vika- ja häiriöilmoituksen voi tehdä Muuramen vesilaitokselle ma-pe 7.00-15.00 numeroon 050 303 4260. Muina aikoina päivystysnumero on 0400 737 988
- Vesihuollon päivystysnumeroon voit ilmoittaa vikatilanteista kuten vesijohtovuodoista, vesikatkoista, vesimittarin vuotamisesta sekä puuttuvista ja viallisista kaivonkansista. Numerosta voit myös kuunnella tiedotteen äkillisistä häiriötilanteista, joita parhaillaan korjataan.
- Vesihuollon häiriöistä ilmoitetaan tekstiviestitse vesihuollon asiakkaille. Tilaa häiriötekstiviesti puhelimeesi! Lisäksi häiriöistä ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla.
- Kriisitilanteissa kunta tiedottaa tilanteen etenemisestä ja ohjeista verkkosivuilla, sosiaalisen median kanavissa, tiedotuslehti Muuramelaisessa sekä yleisissä tiedotusvälineissä. Viestintävastuu on hallintojohtajalla, jota tukee viestinnän asiantuntija.
- Jos normaalit viestintäkanavat eivät toimi, kunta tiedottaa kunnanviraston/pääkirjaston infopisteen ilmoitustaululla. Virastotalon ollessa suljettuna tärkeimmät tiedot löytyvät kunnanviraston/pääkirjaston ovesta.
- Suhtaudu pelkästään sosiaalisessa mediassa leviäviin uutisiin varauksella ja varmista tietojen alkuperä.
- Myös pelastuslaitokset antavat tiedotteita hätätilanteissa. Pelastustoimen yleisiä ohjeita löydät pelastustoimi.fi -sivustolta: www.pelastustoimi.fi