Valitse sivu

Kirjastovirkailija Anneli Hynynen on unelmatyössään Muuramen kunnan pääkirjastossa. Opintojensa alussa, yli 35 vuotta sitten, hänellä oli kuitenkin vakavia epäilyksiä. Nuori nainen oli hakenut opiskelemaan kolmeen paikkaan ja päässyt yhteen niistä: Jyväskylän kauppaoppilaitokseen kirjastoalan opintoihin.  

 – Opiskelu tuntui tosi kuivalta ja teoreettiselta. Sitten ensimmäisen kesän harjoittelussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa mieli muuttui täysin. Käytännön työtehtävät olivat mielenkiintoisia ja etenkin asiakaspalvelu oli mukavaa, on edelleen. Asiakkaille voi antaa lukuvinkkejä ja heiltä saa vaihdossa uusia, Anneli Hynynen kertoo.  

– Tulin Muuramen kirjastoon töihin heti kun valmistuin vuonna 1988. Olen ollut siitä lähtien täällä ja viihtynyt tosi hyvin. Meillä on hyvä porukka, jonka kanssa pidetään yhteyttä vapaa-aikanakin.  

Kirjastovirkailijoista oli 1980-luvun lopulla huutava pula koko maassa, valmistuneille oli töitä. Muurame perustikin uuden viran oman kylän kasvattia varten. Nykyään Anneli Hynynen on yksi Muuramen neljästä kirjastovirkailijasta. Työkavereihin kuuluvat myös kirjastonjohtaja, kirjastopedagogi ja vaihtuva työvoimaharjoittelija.   

Pienessä paikassa monipuolista  

Työtä tehdään kahdessa vuorossa, joten väkeä ei ole liikaa. Vuorot eivät eroa suuresti toisistaan.  

– Aamulla on postin käsittely, esimerkiksi karhukirjeiden lähettämiset. Hyllyvarausten hakua, kassan laskua ja hyllytystä on enemmän aamulla. Osan päivää tehdään toimistotöitä ja osan päivää asiakaspalvelua, näin on molemmissa vuoroissa, Hynynen kertoo.  

– Pienessä kirjastossa on mukavaa, kaikki saavat tehdä kaikenlaista. Isoissa paikoissa se on rajatumpaa. Digijutuissa kolmekymppiset pelastavat tilanteen vanhemmalta kaartilta, se on myönnettävä, hän naurahtaa.  

Alkuvuosina Hynynen hoiti Kinkomaan ja Niittyahon sivupisteitä, mutta siirtyi pian pääkirjastolle, joka sijaitsi vielä tuolloin Mäkelänmäen koulun yhteydessä.  

Sittemmin pääkirjasto siirtyi virastotalon yhteyteen rakennettuun uuteen tilaan. Sivukirjastot Isolahdessa, Kinkomaalla ja Niittyahossa lakkautettiin myöhemmin. Alkuvuodesta Kinkomaalle perustettiin uudelleen sivukirjasto.  

– Se on ihan mahtavaa näinä aikoina! Kinkomaan omatoimikirjastossa käydään kaksi kertaa viikossa hoitamassa asioita, esimerkiksi viemässä ja tuomassa lainattavaa. Niittyahossa ja Isolahdessa käy ostopalveluna järjestetty kirjastoauto.  

Työ muuttaa muotoaan  

Ala on muuttunut paljon Anneli Hynysen työuran aikana. Alussa käytössä oli yksikorttijärjestelmä, jossa lainojen merkitsemiseen käytettiin pahvikortteja, paperia, kynää ja leimasinta. Digitalisaatio tapahtui jo hyvän aikaa sitten.  

– Jännä kun miettii, vaikka tulee helpottavia juttuja työn määrä ei vähene, se vain muuttaa muotoaan, Hynynen arvioi.  

Nykyään lainattavien asioiden kirjo on laajentunut valtavasti. Muuramessakin on lainattavana esimerkiksi kesäpelejä ja frisbeegolf-kiekkoja. Lisäksi pääkirjastolla on monille vielä tuntematon Puuhaamo. Asiakkaiden käytössä ovat pinssikone, ompelukone, vinyylileikkuri ja 3D-tulostin. 

Annelin eräs työpäivä 

  • Klo 8.10 Kirjauduin työpaikalle sisään. 
  • Klo 8.15-8.45 Sähköpostin tsekkausta ja edellisen päivän palautusten käsittelyä. 
  • Klo 8.45-9.00 Aamukahvit. 
  • Klo 9.00 – 9.30 Edellisenä päivänä palautettujen tietokirjojen hyllytystä. 
  • Klo 9.30 – 11.30 Käynti Kinkomaan omatoimikirjastossa omalla autolla, jossa palautusten hyllytystä, varausten käsittelyä ja hyllyjen siistimistä. Kinkomaalle vein kolme kassillista Kinkomaan kirjaston aineistoa, sekä varattuja kirjoja. Takaisin pääkirjastolle toin kaksi kassillista tavaraa. 
  • Klo 11.30-12.00 Lounastauko. 
  • Klo 12.00-13.00 Uusien kirjojen vienti aineistorekisteriin ja kirjojen tarroitus. 
  • Klo 13.00-13.10 Kahvitauko. 
  • Klo 13.10-14.00 Alakerran varaston raivausta. 
  • Klo 14.00-14.30 Uusien kirjojen muovitusta. 
  • Klo 14.30-16.00 Asiakaspalvelu palvelupisteessä, samalla varausten ja palautusten käsittely. 
  • Klo 16.09 Kirjauduin ulos työpaikalta