– Vaikka kouluruoasta aika usein näkee kirjoitettavan negatiivisesti, niin itse pidän työtäni arvokkaana, arvioi Muuramen kunnan ruokapalveluissa työskentelevä kokki Hanne Pönniä.
Hanne Pönniä pitää kokin työstään ja kokee saavansa arvostusta. Pönniän mukaan suurin osa vanhemmista, opettajista ja oppilaista arvostaa kunnan keskuskeittiön työtä, minkä osoitti esimerkiksi korona-ajan etäkouluaika.
– Ja kyllä muutoinkin positiivista palautetta tulee paljon. Lounashetki on koululaisten odotettu tauko ja kouluruoka on suomalaisten lasten ja nuorten hieno etu. Sellaista ei kaikilla ole, Pönniä jatkaa.
Hanne Pönniä on työskennellyt Muuramen kunnan ravitsemuspalveluissa vuodesta 2009 lähtien. Hän tuli tuolloin syksyksi työharjoitteluun ja aloitti seuraavana keväänä täydellä työajalla.
– Olin valmistunut leipuri-kondiittoriksi, mutta alalla ei silloin ollut tarjolla kuin pätkätöitä. Siksi hakeuduin tänne ja hyvin olen viihtynyt siitä lähtien.
Sittemmin hän on opiskellut kokin ja restonomin tutkinnot. Lisäkoulutukset ovat tuoneet työhön vaihtelua ja mielekkyyttä.
– Lisäopiskelu tukee omaa jaksamista. Restonomiopintoja tehdessäni pohdin, haluaisinko olla esimies, mutta ymmärsin, että tykkään enemmän käytännön työstä. En tiedä olenko tässä loppuikäni, mutta sen voin sanoa, että viihdyn hyvin. Ihanaa tulla tänne aamulla. Kokoonnutaan aamukahville ja nauru raikaa. Meillä on tosi hyvä työyhteisö ja hyvät, toimivat tilat. Laitteissa ei ole moitteen sijaa.
Kahdenlaista kokin työtä
Hanne Pönniällä on keskuskeittiöllä 14 työkaveria. Hän työskentelee kokkina, joita on kaikkiaan neljä. Ravitsemustyöntekijöitä on kahdeksan. Lisäksi on ruokapalveluvastaava, ravitsemuspäällikkö ja kuljettaja. Viidentoista porukasta kolme menee aamutöiden jälkeen jakamaan ruokaa Puukoululle. Kaikkiaan ruokapalvelussa on 25 työntekijää eri toimipisteissä.
Hanne Pönniä tekee kokkina kahta erilaista vuoroa. Kahden viikon ajan hän on dieettikokki ja seuraavat kaksi viikkoa niin sanotun ison puolen kokki. Dieettikokin työ vaatii enemmän ajatusta, kun taas ison puolen kokin työ on fyysisesti raskaampaa.
– Dieettikokki aloittaa aamulla jo kuudelta. Meillä tehdään ruoka noin 2000 ihmiselle ja heistä 15 prosentilla on erikoisruokavalio. On maidottomia, gluteenittomia, ynnä muista. Dieettikokki valmistaa heidän ruokansa. Siinä pitää olla ajatus mukana koko ajan. Kun tekee kahden viikon ajan dieettejä, on kiva tulla isolle puolelle lepuuttamaan päätä.
– Onhan tämä fyysistä työtä. Se tarkoittaa, että vapaa-ajalla pidettävä kunnosta huolta. Lenkkeilen ja harrastan liikuntaa säännöllisesti.
Asiakkaita kuunnellaan
Muuramen keskuskeittiöllä ruoka tehdään aivan ruokasalin tuntumassa. Se on Hannen mielestä hyvä asia.
– Jotkut keskuskeittiöt ovat sellaisia, ettei asiakkaita näe. On tosi kiva, että ollaan tässä näkösällä, kuullaan mitä ruoasta puhutaan.
Ruoan menekkiä seurataan punnitsemalla hävikkiä. Lisäksi tehdään asiakaskyselyitä ja ollaan muutenkin korvat höröllä. Ruokailijoille ei haluta tarjota sellaista, mikä ei maistu.
– Jos vertaa omaan kouluaikaan, niin tosi paljon nykyään kuunnellaan mielipiteitä, ja se on hyvä asia, Hanne Pönniä arvioi.
Parhaiten maistuvat pyttipannu, kalakuviot, uunimakkara, makaronilaatikko ja kasvisruokien klassikko pinaattiletut. Heikoiten kauppansa tekevät monet muut kasvisruoat, sekä esimerkiksi silakkapihvit.
– Kasvisruokiin on monilla ennakkoluuloja. Yläkoululaisista huomaa, että jos yksi sanoo jonossa jotain negatiivista, niin muutkaan eivät siitä sitten tykkää. Siinä mielessä meillä on haastava asiakasryhmä. Pienet koululaiset ovat avoimempia.
– Muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta teemme koko ajan töitä sen eteen, että ruokavalio olisi yhä terveellisempää ja että hävikkiä tulisi vähemmän, Hanne Pönniä kertoo.
Hannen tavallinen työpäivä
- Klo 6.30 Työpäivä alkaa. Päivän lounaan (noin 450 litraa sosekeittoa) valmistusta. Raaka-aineet patoihin, keittäminen, soseutus.
- Klo 8.00 kahvitauko
- Klo 8.15 Ruoan viimeistely: maku, rakenne, ulkonäkö. Ruoan jako: ruokaa lähetetään kahdeksaan eri kohteeseen, joiden lisäksi keskuskeittiön yhteydessä yläkoulun ja lukion ruokalaan.
- Klo 10.00 Koneiden ja laitteiden puhdistus, astiahuolto, ruoan riittävyyden seuranta ja mahdollisesti lisäruoan tekemistä.
- Klo 12.00 Oma ruokatauko
- Klo 12.30 Seuraavan päivän esivalmistelut mm. Tarvittavan ruokamäärän laskentaa, reseptin muokkausta, raaka-aineiden varaamista, ruoka-astioiden varaamista. Aamuiset ruoka-astiat palautuvat keskuskeittiölle ja ne puretaan.
- Klo 14.00 Kahvitauko
- Klo 14.10 Loppusiivouksia
- Klo 14.39 Työpäivä päättyy