Valitse sivu

Muuramen Yrittäjät ry valitsi Pohjois-Amerikan markkinoille päässeen ennakkoluulottoman sähköalan alihankkijan Muuramen vuoden yritykseksi. 

Automaatio-, sähkö- ja pneumatiikkakeskuksia valmistava IPEOtech Oy valittiin Muuramen vuoden yritykseksi 2024. Voittaja palkittiin Jyväskylän Paviljongissa 25.1. järjestetyssä maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa. Muuramen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Teemu Paavolaisen mukaan IPEOtech Oy on loistava esimerkki siitä, miten pieneltä paikkakunnalta ponnistava yritys voi saavuttaa kansainvälistä arvostusta. Yrityksen tuotteet ovat herättäneet luottamusta aina Yhdysvaltoja myöten. 

– IPEOtechin korkea laatu ja vahva sitoutuminen asiakastyytyväisyyteen ovat avainasemassa yrityksen menestyksessä. Yritys ei ole ainoastaan säilyttänyt toimintansa kannattavuuden, vaan myös kasvaa vakaasti ja määrätietoisesti, Paavolainen arvioi. 

Muuramen kunnan ja yrittäjäjärjestön edustajat kävivät kukittamassa palkinnonsaajat yrityksen toimitiloissa ennen yrittäjäjuhlaa. Samalla keskusteltiin IPEOtechin kulkemasta polusta ja tulevaisuudennäkymistä. 

Hyppy omilleen 

Kahdeksan henkeä työllistävä yritys toimii Ratastiellä Muuramen teollisuuskylässä.  Yrityksen perustivat Instalta kevättalvella 2018 irtisanoutuneet Ilkka Mäkinen, Petteri Välinoro, Olli Ojala ja Eero Lappeteläinen. Omistajien lisäksi yrityksessä on tällä hetkellä neljä vakituista työntekijää. IPEotechin viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan liikevaihto oli 1,79 miljoonaa euroa ja tulos 192 000 euroa. Liikevaihto nousi 19,8%. Liikevoittoprosentti oli 14%. 

Kasvua on tehty maltillisesti, velanottoa varoen. 

-Olemme olleet aika varovaisia raha-asioissa. Kasvu voisi olla voimakkaampaa velkarahalla, mutta siinä on aina omat riskinsä, puntaroi myyntijohtaja Ilkka Mäkinen. 

Instan toimitilat sijaitsevat 300 metrin päässä IPEOtechistä, joten maantieteellisesti oman yrityksen perustaminen ei ollut suuri harppaus. Alussa toiminnan käynnistämistä piti opetella hyvin konkreettisella tavalla. 

Myyntijohtaja Ilkka Mäkinen sanoo puolileikillään, että tittelit valittiin pitkää tikkua vetämällä. Petteri Välinoro on tuotantojohtaja, Olli Ojala toimitusjohtaja ja Eero Lappeteläinen hallituksen puheenjohtaja. 

-Finnvera lähti mukaan ja kaikki laitoimme pienen pesämunan alkuun. Sitten alettiin pohtia, että mitä seuraavaksi. Asiakkaita meillä ei ollut yhtään, mutta tunsimme alan ja aloimme vain soitella. Siitä se lähti kasvamaan, projekti kerrallaan. Asiakkaan tyytyväinen projektipäällikkö on ollut meille parasta mainosta, arvioi Ilkka Mäkinen. 

Motivoituneita työntekijöitä 

Tällä hetkellä isoja vakioasiakkaita on kymmenkunta, pienempiä useita kymmeniä.  IPEOtechin hallissa on täyttä, mutta yritys saa toukokuussa väljemmät puitteet: edessä on muutto Muuramen Punasiltaan Polelta vapautuneeseen halliin. Uudessa paikassa on noin 700 neliömetriä tilaa, eli tilat noin kolminkertaistuvat. 

Työntekijöiden rekrytoinnissa IPEOtech on luottanut Jyväskylän Gradiaan henkilövuokrauspalveluiden sijasta. Kokemuksen mukaan oppisopimuskoulutuksella saa motivoituneita tekijöitä. 

-Kaikki työntekijämme ovat aloittaneet työharjoittelussa. Pätevän oloiset kaverit on koulutettu oppisopimuksella. Gradia on ollut aika joustava yhteistyökumppani. Oppisopimuskoulutus on saatu alulle nopealla aikataululla koska vain, arvioi tuotantojohtaja Petteri Välinoro. 

Amerikan hyppy 

Pohjois-Amerikassa myytäviltä sähkölaitteilta ja ‑komponenteilta vaaditaan UL-hyväksyntä. Sitä hallinnoi Underwriters Laboratories, maailmanlaajuisesti toimiva sertifiointi- ja testausorganisaatio. 

IPEOtech sai hyväksynnän viime keväänä. Siitä lähtien yrityksen tiloissa on koottu ja leimattu Pohjois-Amerikan markkinoille hyväksyttyjä sähkökeskuksia. Omistajat arvioivat olevansa kenties Suomen pienin UL-hyväksytty toimija. 

Pohjois-Amerikkaan menevät keskukset tuovat yritykselle kasvumahdollisuuksia, mutta opeteltavaakin on paljon. Lisäksi oikeanlaisten komponenttien tilausajat voivat olla pitkiä, eivätkä yhteistyökumppanit aina tunne Amerikan vaatimuksia. Kun Muuramessa koottu tuote lopulta vastaa kaikilta osin vaatimuksia, se leimataan ja lähetetään eteenpäin. 

Ilkka Mäkinen kertoo, että koko “Amerikan-valloitus” lähti liikkeelle hieman yllättävällä tavalla. Viitisen vuotta sitten IPEOtechin hallissa oli vielä tilaa pingispöydälle, ja luppoaikana lyötiin porukalla palloa. Mäkinen huomasi LinkedInissä hieman isomman kotimaisen yrityksen, jonka tiloista löytyi myös pingispöytä. 

-Siitä se juttu lähti liikkeelle. Kerrottiin mitä me teemme ja selvisi, että heillä on jenkkirahoitusta taustalla. Pian alettiin pohtia yhteistyötä, Mäkinen muistelee. 

-Pitää olla nöyrä, mutta ei nöyristellä. Me ollaan pieni tekijä, mutta joku ukko siellä isommassakin firmassa on töissä. Pitää mennä vain ja puristaa kättä, Mäkinen kuvailee muuramelaisten asennetta. 

IPEOtechissä arvioidaan, että Suomen NATO-jäsenyyden kautta suomalaisille UL-sertifioiduille yrityksille on auennut uusia toimintamahdollisuuksia Pohjois-Amerikan markkinoilla. Esimerkiksi jäänmuurtajien sähkötekniikkaa pidetään lupaavana toimialana. 

Toisaalta Donald Trumpin uusi presidenttikausi on huolestuttanut monia eurooppalaisia yrityksiä. Moni on ikään kuin jarruttanut jo viime kesästä lähtien. Petteri Välinoro suhtautuu kuitenkin asiaan käytännöllisesti. 

-Jenkkifirmat tarvitsevat eurooppalaista teknologiaosaamista jatkossakin. Miksi muuten he ostaisivat sitä sen sijaan, että tekisivät itse. En usko, että mahdolliset tullit ja muut koskevat esimerkiksi meitä. Mahdollisesti toimenpiteet osuvat tiettyihin maihin ja kuluttajatuotteisiin.