Valitse sivu

Kiertotaloushankkeet Kestävän kasvun Muurame ja Kiertokylät Keski-Suomessa tukevat kiertotaloudesta kiinnostuneita yrityksiä. 

Vuosi 2025 alkoi Muuramessa väkevästi kiertotalouden hengessä. Kuntastrategiaan kirjattu kestävän kehityksen edistäminen yhdistyy elinvoiman kehittämiseen Kestävän kasvun Muurame -hankkeessa. Kunnan hallinnoima ja Keski-Suomen liiton rahoittama hanke auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä parantamaan kiertotalousosaamista ja sekä kilpailukykyään. 

Yritykset pääsevät hyötymään myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) ja Keski-Suomen liiton toteuttamasta Kiertokylät Keski-Suomessa –hankkeesta, jonka valmennuksissa ja tilaisuuksissa kehitetään kiertotalousliiketoimintaa. EU:n osarahoittamaan hankkeeseen kuuluu 29.1. Riihivuoressa järjestettävä, paikallisille yrityksille suunnattu Kiertokylät Roadshow –tapahtuma. Tapahtumaan voi ilmoittautua osoitteessa bit.ly/muuramenkiertokyla 

Yhteistyössä toimitaan 

Hankkeita on suunniteltu hyvässä yhteistyössä jo pitkään. Jamkin hankkeen parissa työskentelevät vanhempi asiantuntija Anu Raulo, projektipäällikkö Mikko Seppälä, asiantuntija Heidi Colliander ja vanhempi asiantuntija Pauliina Silvennoinen kertovat, että Muuramen yritysasiantuntija Janne Tepon kanssa otettiin ensimmäinen kontakti jo noin vuosi sitten. 

-Kiertokylät Keski-Suomi –hanke koskettaa koko maakuntaa pois lukien Jyväskylän kaupunkialueet. Yhteistyötä tehdään siis monien kuntien kanssa ja se on tärkeää, kun molemmilla on käynnissä samansuuntaiset hankkeet. Tuemme kiertotalouden kokonaisuutta, emmekä kilpaile keskenämme, toteaa vanhempi asiantuntija Pauliina Silvennoinen. 

Molemmat hankkeet jatkuvat kesäkuun loppuun 2026. Hankkeet järjestävät yrityksille maksutonta liiketoiminnan kehittämisen tukea. Jamkin hankkeeseen liittyen voi olla yhteydessä projektipäällikkö Mikko Seppälälle sähköpostitse mikko.seppala@jamk.fi ja Muuramen kunnan hankkeesta kertoo projektipäällikkö Petri Kähärä, johon voi ottaa yhteyttä sähköpostitse petri.kahara@muurame.fi. 

Yrittäjät ja kunta yhdessä 

Hankkeilla on yhtäläisyyksiensä lisäksi myös eroja. Siinä missä kunnan hanke on suunnattu paikallisille pk-yrityksille, Jamkin Kiertokylät Keski-Suomessa edistää kiertotalousosaamista paitsi yritysten, myös kuntasektorin toimijoiden parissa. Ajatuksena on kehittää koko toimintaympäristöä kiertotalousmuutokselle otollisemmaksi ja luoda yhteyksiä eri toimijoiden välille. Potentiaalisia yhteistyökumppaneita voivat olla esimerkiksi kuntien omistamien vesilaitosten tai sähkölaitosten edustajat, eri toimialojen viranhaltijat, sekä kuntapäättäjät. 

– Kiertotalous voi tuoda kunnille merkittäviä talous-, ympäristö,- terveys- ja yhteiskuntahyötyjä, mutta näiden hyötyjen realisoituminen vaatii sekä yksityisen että julkisen sektorin kehittymistä. Tiedon puute on kiertotalousosaamisen edistymisessä tyypillinen pullonkaula. Me tarjoamme työpajoja ja verkostoitumisen tilaisuuksia esimerkiksi päättäjille ja viranhaltijoille, sekä sparraamme heitä kiertotaloutta edistävien kokeilujen toteutuksessa, summaa asiantuntija Heidi Colliander. 

-Sparraamme myös yrityksiä kohti konkreettisia kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia. Tavoitteena on aktivoida monialaista yhteistyötä alueilla sekä parantaa ymmärrystä siitä mitä ovat ne pienetkin teot tai muutokset omassa toiminnassa, jotka mahdollistavat kiertotaloussiirtymää. Eli miten kiertokylää käytännössä rakennetaan, toteaa projektipäällikkö Mikko Seppälä. 

-Keräämme ja tuomme esiin myös näitä käytännön tekoja sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ja niiden välillä, jolloin vähän hankalasta yläkäsitteestä tulee arjessa paremmin ymmärrettävä, jatkaa Seppälä. 

Kunnan oma hanke 

Kestävän kasvun Muurame –hanke pyrkii vahvistamaan tki-toimintaa, eli tutkimusta, kehitystä ja innovaatiota. Hankkeeseen sisältyy pk-yrityksille suunnattuja tki-klinikoita, joissa pureudutaan tki-toiminnan keskeisiin piirteisiin yrittäjälähtöisesti. Lisäksi pidetään infoja kasvurahoituksesta, järjestetään vastuullisuusvalmennusta sekä koordinointia ja tukea yritysten yhteisten kehittämishankkeiden valmisteluun.  

-Järjestetään ideapaja kannustimista, joilla Muuramen kunta voisi mahdollisesti edistää ja motivoida yritysten vastuullisuutta jatkossa. Yksittäisten yritysten kehittämisellä kehitetään samalla koko yhteisöä, luodaan kiertotalouden tki-ekosysteemiä, kertoo yritysasiantuntija Janne Teppo. 

Työssä piilee haasteita, koska kaikki eivät vielä ole sisäistäneet kiertotalouden kehittämisen etuja. Nämä haasteet täytyy ylittää, jotta voidaan luoda todellinen arvoketju kestävän kehityksen ympärille. 

– Kiertotalous saatetaan ymmärtää vielä aika pintapuolisesti. Sparrausta tarvitaan, koska kiertotaloutta ei välttämättä osata liittää omaan toimintaan, vaikka siinä on mahdollisuuksia kaikenlaisille tekijöille, näkee Mikko Seppälä. 

Kunnan hankkeen budjetti on 127 500 euroa ja siinä on tällä hetkellä mukana kymmenkunta yritystä teollisuuden, teknologian, matkailun ja rakentamisen aloilta. 

-Mukaan voidaan ottaa lisää yrityksiä ainakin vielä tämän kevään aikana. Hanke päättyy kesällä 2026, toteaa yritysasiantuntija Janne Teppo. 

Nyt etsitään maakunnan parhaita kiertotaloustekoja  

Teetkö yrityksessäsi tai työssäsi kuntasektorilla jotakin sellaista minkä koet edesauttavan kiertotaloutta? Kiertokylät Keski-Suomessa –hanke etsii tällaisia käytännön esimerkkejä kiertotalousteoista.  

Oivaltavimmat, ennakkoluulottomimmat ja helposti monistettavat teot julkistetaan Keski-Suomen kiertotalousmessuilla syksyllä 2025. Voit ilmiantaa keskisuomalaisen kiertotalousteon osoitteesta www.jamk.fi/fi/projekti/kiertokylat-keski-suomessa löytyvällä lomakkeella.