Valitse sivu

Muuramen kunnanvirastosta löytyy monia hiljaisia työn sankareita, kuten laskenta-asiantuntija Tuomas Impivaara. Tukipalvelukeskuksen puurtajat, kuten kirjanpitäjät, eivät yleensä näy tai kuulu kuntalaisille, mutta ilman heidän työpanostaan eivät rattaat pyörisi. Sen huomaisi pian jokainen arjessaan. 

Varkaudesta kotoisin oleva Impivaara tuli Muuramen palvelukseen joulukuussa 2021, aluksi kirjanpitäjäksi. Ensitöikseen hän sai työpöydälleen uuden konserniohjelman käyttöönoton ja konsernitilinpäätöksen tekemisen. 

Impivaara on kuluneiden vuosien varrella muun muassa sijaistanut pääkirjanpitäjää, mutta nykyään titteli on laskenta-asiantuntija. Hän tekee läheistä yhteistyötä kunnan kirjanpitäjien kanssa ja keskittyy työtehtävissään sisäiseen laskentaan ja raportointiin, sekä niihin liittyviin kehitystehtäviin. 

Ongelmien ratkaisemista 

Työpanos ohjautuu kunnan kaikkiin työyksiköihin talousseurannan kehittämisen kautta, mutta myös kunnan johdon suuntaan. 

-Kun kunnassa tehdään päätöksiä, on varmasti hyvä, että ne perustuvat faktoihin. Työhöni kuuluu tarjota päätöksenteon tukea talousseurantaosaamiseni avulla, Impivaara kuvailee. 

-Kunnan talouspalvelut muodostuvat ostolaskujen käsittelystä, myyntilaskutuksesta, palkanlaskennasta ja näistä syntyvästä kirjanpidosta. Minun työni kytkeytyy tähän kokonaisuuteen. Auttaminen ja ongelmanratkaisu ovat asioita, joita teen päivittäin. Hankalaa sanoa tarkalleen, mitä tyypilliseen työpäivään kuuluu. Ehkä sitä voisi kuvailla niin, että suunnittelun lisäksi sähköpostilla tulee avunpyyntö ja rupean selvittelemään asiaa. Hiljaisina päivinä hoidan rästiin jääneitä kiireettömiä asioita, hän lisää. 

Impivaara on ollut mukana myös taloushallinnon työvälineiden modernisoinnissa. Hän on ollut ottamassa käyttöön talouden suunnittelu- ja raportointiohjelma Accunaa ja ostolaskujen kierrätysjärjestelmä Approvalia. Näiden lisäksi hän on kehittänyt talouden seurantaa esimerkiksi hankkeiden seurantatyökalujen avulla. 

Muuramen kunta on mukana useissa EU-rahoitteisissa hankkeissa, jotka ovat käynnistymässä tai käynnistyneet viime aikoina. Hankkeilla kehitetään muun muassa kunnan työmarkkinoita ja yrityskenttää. 

Syksyisin Impivaara on mukana talousarvion valmistelussa. Keväisin on vuorossa edellisen vuoden tilinpäätöksen tekeminen. Impivaara keskittyy kuntakonsernin tilinpäätökseen. Nämä ovat isoja kokonaisuuksia vuodenkierrossa. Pientenkin etappien selvittäminen tuottaa iloa. 

-Työssä nautin siitä, kun pystyn ratkaisemaan ongelmia. Näin sen voisi yksinkertaisesti kuvailla, Impivaara toteaa. 

Johtaminenkin kiinnostaa 

Tuomas Impivaaran tie Muuramen kunnan palvelukseen kulki muutaman mutkan kautta. Vuonna 2017 hän muutti Varkaudesta Mikkeliin opiskelemaan ja sieltä tie vei Jyväskylään. Jo vuonna 2020 hän valmistui liiketalouden tradenomiksi. Tällä hetkellä hänellä on kesken ylemmän korkeakoulututkinnon (tradenomi YAMK) opinnäytetyö Tulevaisuuden liiketoiminnan johtamisen -opintolinjalla. 

Tradenomiksi valmistuttuaan hän pääsi töihin Monetralle kirjanpitosihteeriksi. Siellä hänen työpöydälleen ilmestyi paljon kuntien talousasioita. Kunta-ala alkoi kiinnostaa syvällisemmin ja pian Muuramessa aukesi kiinnostava kirjanpitäjän työpaikka. 

-Koulunpenkiltä on vaikea valmistua kunta-alan osaajaksi, mutta Monetralla sain siihen hyvää oppia. Kouluissa moni asia opetetaan yritysten kautta. Kunta eroaa yrityksestä esimerkiksi siten, että toiminnan rahoitukseen liittyy verotuloja ja valtionosuuksia. Lisäksi kunnille oli juuri tullut uusia tilastointivelvoitteita, joita mielestäni ymmärsin hyvin. Sain tarjouksia myös yrityksiltä, mutta en halunnut heittää Monetralla opittua tietotaitoani hukkaan ja hain tänne, Impivaara taustoittaa. 

Tulevaisuudessa hän pyrkii mahdollisesti jatkamaan syventävien yliopisto-opintojen pariin. Myös esihenkilötyö ja laskentatoimen osaamisen kehittäminen kiinnostaa. 

-YAMK-opinnoissa on ollut paljon erilaisten osa-alueiden johtamista. Kaikki kurssit ovat sisältäneet tehtäviä, jotka on pitänyt toteuttaa oman työorganisaation näkökulmasta. Sitä kautta on herännyt kiinnostus myös johtamiseen. 

Eräs syksyinen päivä toimistolla 

  • Klo 8.05 Toimistolle saapuminen. 
  • Klo 8.10-9.20 Sähköpostin lukemista ja viesteihin vastaamista. Laskujen käsittely Approvalissa. Pikapalaveri kollegojen kanssa.  
  • Klo 9.20-9.30 Kahvitauko 
  • Klo 9.30-12.10 Sähköpostiin on tullut viesti, jossa on epäselvyyksiä erään saldon kanssa. Otetaan työn alle ja selvitetään asia. Edellisen työpäivän iltapäivällä aikataulutettu erään Accunan laskelman taustatietojen päivitys, joka tehdään seuraavaksi. Päivityksen jälkeen kurkataan, onko ensi vuoden talousarvioon budjetoitu uusia lukuja. Lukuja on tullut ja näiden tsekkaus aikataulutettu iltapäivälle lounaan jälkeen. 
  • Klo 12.10-12.40 Lounastauko 
  • Klo 12.40-14.15 Lounaan aikana puhelin on soinut, soitetaan takaisin. Soittajalla ongelma talouden seurannan kanssa Accunassa. Puhelun aikana ongelman syy selviää ja tilanne saadaan ratkaistua. Tällä välin sähköpostiin on tullut pyyntö hankkeen pääkirjasta loppuraportointia varten. Tsekataan hankkeen tilanne Accunasta, ajetaan ja tarkastetaan pääkirja, lopuksi lähetetään se pyytäjälle. Tämän jälkeen aloitetaan budjettitarkastukset ennen kahvitaukoa. 
  • Klo 14.20-14.30 Kahvitauko 
  • Klo 14.30-15.55 Teamsilla tullut viestejä, vastataan niihin. Jatketaan iltapäivälle aikataulutettuja budjettitarkastuksia, verrataan budjetoituja lukuja ja analysoidaan poikkeavaisuuksia. Muutamasta kohdasta käydään keskustelu esihenkilön kanssa. Jatketaan budjettitarkastuksia seuraavana päivänä, aikataulutetaan jatko seuraavalle aamulle.  
  • Klo 15.55 Työpäivä päättyy.