Luonnon monimuotoisuus on asia, jota saatamme pitää jopa itsestään selvänä. Sitä se ei kuitenkaan ole. Muun muassa kasvien pölyttäjien määrä on viime vuosina vähentynyt uhkaavasti niiden elinympäristöjen katoamisen, hyönteismyrkkyjen, vieraslajien ja ilmastonmuutoksen myötä. Tärkeimpiä pölyttäjiä ovat mehiläiset ja kimalaiset.
Ylen artikkelin (2020) mukaan sukupuutto uhkaa alueellisesti yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä. Pölyttäjähyönteisten katoaminen olisi kohtalokasta maapallolle, sillä jopa 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Ilman pölyttäjiä myös luonnonvarainen sato kärsii ja esimerkiksi mustikat jäisivät saamatta.
Haasta itsesi ja naapurisi tekemään pörriäistekoja!
Muurame on mukana Yle Luonnon Pelasta pörriäinen -kampanjassa, joka kestää elokuun loppuun asti. Kampanjan avulla kannustetaan kuntalaisia tekemään tekoja pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Kunnan puistotoimi huomioi pörriäiset muun muassa jättämällä nurmialueita, joilta valkoapilaa ja niittyhumalaa ei leikata pois kesällä. Mitä sinä voit tehdä pörriäisten pelastamiseksi? Katso vinkkejä alla olevasta listasta. Pienilläkin teoilla on yhdessä suuri vaikutus!
•Istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia.
Pölyttäjähyönteiset kaipaavat ravinnokseen siitepölyä ja mettä koko kasvukauden ajan keväästä pitkälle syksyyn.
•Jätä nurmikkoa leikkaamatta.
Koko pihaa ei tarvitse jättää kesannolle, noin neliömetri riittää. Pienistäkin niityistä on pölyttäjille iso ilo, varsinkin, kun riittävän moni antaa nurmen kasvaa ja jättää edes osan voikukista nyppimättä.
•Rakenna hyönteishotelli.
Suomessa on 160 ahkeraa pölyttäjälajia, jotka pesivät luonnonkorsissa tai puunkoloissa. Maankäytön muuttuessa moni niistä on jäänyt kodittomiksi. Verkosta löytyy hyviä ohjeita hotellinpitäjäksi haaveileville.
•Lopeta myrkyllisten aineiden käyttö puutarhassasi.
Tuholaistorjuntaan käytetyt myrkyt haittaavat myös muita luonnon otuksia pölyttäjähyönteisistä lintuihin. Myös moni keittiökaapista löytyvä aine voi olla pihalla käytettynä myrkyllinen. Maataloudessa käytettävien myrkkyjen määrää voi vähentää suosimalla luomua.
•Jokin muu idea?
Jos kaikki yllä ehdotetut teot on jo tehty tai ne eivät onnistu, keksi oma! Kasvata vaikka viherkatto mökkiin tai rakenna lahopuuaita.
Lisätietoa kampanjasta löytyy Yle Luonnon verkkosivulla. Voit jakaa oman pörriäis-tekosi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #pelastapörriäinen ja lisäämällä päivitykseen myös kunnan tunnuksen #Muurame, päivitystä voidaan jakaa myös kunnan tileillä muidenkin kuntalaisten iloksi. Käy myös merkkaamassa tekosi Ylen verkkosivulta löytyvään laskuriin.
Pelastetaan yhdessä tärkeät pörriäiset!