Asiakkaiden toiveet ja ravitsemussuositukset eivät aina kohtaa, mutta molemmat ohjaavat ruokalistan tekoa Muuramen keskuskeittiöllä. Venäjän hyökkäysota muutti kalakuviot puikoiksi. Uudessa ruokalistassa on paljon suomalaista kalaa ja paikallisia kasviksia.
Muuramen koululaisten lempiruoat ovat säilyneet vuodesta toiseen suurin piirtein samoina: Uunimakkara, pyttipannu, tortilla ja makaroonilaatikko olivat ykkösiä keväällä toteutetussa kouluruokakyselyssä, kertoo Muuramen kunnan ravitsemuspäällikkö Ilja Saralahti.
Asiakastyytyväisyyttä kyseltiin 1, 3, 5, 7 ja 9 luokan oppilailta, sekä lukiolaisilta. Vastauksia tulee vuodesta toiseen noin 150-170. Seuraava asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan kevättalvella 2025. Muuramessa tyytyväisyys on ollut Saralahden mukaan parempaa kuin koko maassa keskimäärin.
-Kyselyn ajankohta on keväällä, jotta ehdimme reagoida tuloksiin. Seuraavan lukuvuoden ruokalista julkaistaan aina kesällä ennen syyslukukauden alkua. Suosikkeja nostetaan listalle ja inhokkeja pudotetaan pois. Ruokalistan laatimista ohjaavat tietysti myös kouluruokasuositukset, eli ravitsemukselliset perusteet, Ilja Saralahti toteaa.
Suosikkeja ja inhokkeja
Asiakaskyselyn perusteella tämän lukuvuoden listalle nostettiin mukaan pinaattikeitto, jauhelihalasagnette (kasvissyöjille quornlasagnette) ja kasvisnuudelipaistos. Näistä kaksi jälkimmäistä olivat kokeilussa viime lukuvuonna ja saivat hyvän vastaanoton.
-Pinaattikeitto otettiin listalle mukaan, koska sitä oli toivottu paljon. Se oli tosin aiemmin poistettu listalta, koska se on myös monien inhokki. Näin se menee joidenkin ruokien kohdalla, Saralahti naurahtaa.
Kalakuviot ovat olleet koululaisten suosiossa, mutta niitä ei listalla nähdä. Syy on ravitsemuspäällikkö Ilja Saralahden mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.
-Kalakuviot tehdään venäläisestä kalasta, emmekä siksi halunneet pitää niitä listalla. Niiden sijasta meillä on Itämeren kalapuikkoja. Meillä on tarjolla myös muuta kotimaista kalaa, kuten muikkuja, silakkaa ja lahnapyöryköitä. Ne vuorottelevat viiden viikon välein toistuvalla ruokalistalla. Punaista lihaa on vähemmän kuin miltä saattaa näyttää, koska monet nakit ja makkarat ovat siipikarjan lihaa.
-Ravintoarvoja tarkastellaan viikon syklillä. Jos jonain päivänä esimerkiksi proteiinintarve ei täyty, niin toisena päivänä se täyttyy ja viiden päivän keskiarvo on suositusten mukainen. Se edellyttää, että syödään aterian kaikki osat, hän lisää.
Ruokapalvelut siirtyi viime vuonna kuuden viikon välein vaihtuvasta listasta viiden viikon listaan. Syynä oli se, että näin koululaisten suosikkiruoat toistuvat useammin.
Annoksen keskimääräinen hinta on 1,15 euroa. Hinta on noussut muutamassa vuodessa 20 sentillä, eli noin 15 prosenttia. Vaikka talouden raami on tiukka, pyritään ruokavalinnoissa suosimaan kotimaista ja paikallista. Ruokapalveluiden käyttämä ohra tulee Rutalahdesta. Härkäpapu ja kaura tulevat paikalliselta Nojosniemen tilalta.