Valitse sivu

Jyväskylän kaupunki
Tiedote viestimille 28.6.2018

 

Sinilevää uimarannoilla – Havainnoi ennenkuin uit

Ympäristöterveydenhuolto on havainnut sinilevää Jyvässeudun yleisillä uimarannoilla. Tällä viikolla tehdyn uimavesinäytteenoton yhteydessä sinilevää on löytynyt lähinnä pieninä hippuina välivesikerroksessa.

Pintavesien lämpötilojen noustessa voi leväesiintymät lisääntyä lauttamaisiksi muodostumiksi etenkin rantavesiin.  Koska levätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, ei rantakohtaista tilannetiedotusta ole mahdollista toteuttaa.  Ympäristöterveydenhuolto korostaa ihmisten omaa vastuuta uimaveden laadun tarkkailussa uimaan mentäessä. Vanhempien on syytä aina varmistaa itse havainnoimalla uimaveden levätilanne ennen kuin päästävät pienet lapset rantaveteen leikkimään tai uimaan.

 

Miten tunnistan sinilevän?

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä hippuina. Runsaampi esiintymä muistuttaa veden pinnassa olevaa vihreää maalia tai puuroa. Kuivuessaan sinilevämassa voi vaihtaa väriä vihreästä sinivihreäksi ja jopa turkoosiksi.

Sinilevälautta hajoaa hippusiksi, kun sitä heilauttaa kepillä. Näin sen voi erottaa esimerkiksi muista levistä, jotka yleensä tarttuvat limamaisina keppiin.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta niiden myrkyllisyyttä ei voi varmistaa aistinvaraisesti. Siksi kaikkiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua kuin ne olisivat myrkyllisiä.

 

Mitä oireita sinilevä aiheuttaa?

Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita tai oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä altistumisesta. Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee kuitenkin suuresti.

 

Miten toimin?

Ennen kuin menet uimaan, tarkkaile vettä sinilevähavaintojen tekemistä varten.
Mikäli havaitset vedessä selvästi sinilevää, älä mene uimaan. Älä myöskään päästä lemmikkiäsi veteen, jossa on sinilevää. Jos kuitenkin olet uinut vedessä, jossa näyttää olevan sinilevää, peseydy puhtaalla vedellä uimisen jälkeen.

Jos saat oireita altistuttuasi sinilevälle, pese iho ja silmät runsaalla puhtaalla vedellä. Lisätietoja saa myrkytystietokeskuksesta. Myrkytysepäilyissä kannattaa hakeutua lääkäriin tai viedä eläin eläinlääkäriin.

Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää juoma-, löyly- tai pesuvetenä eikä syötävien kasvisten kasteluvetenä.

 

Mistä löytyy tietoa leväseurannasta?

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) ylläpitää viikoittaista leväseurantaa, jota voi seurata osoitteesta: http://www.jarviwiki.fi/

 

Lisätietoja

Ympäristöterveydenhuolto, terveysvalvonta@jkl.fi

Kirsti Leppänen p. 014 2662378

Piia Kepanen p. 014 2662380