Kaikki työnhakijat saavat työnhaun palvelut omasta kunnastaan vuoden 2025 alusta alkaen. Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy TE-palveluilta kunnille 1.1.2025. TE-toimistot lakkautetaan. Keski-Suomessa toimii vuoden 2025 alusta alkaen kolme kuntien muodostamaa työllisyysaluetta.
Uudistuksen tarkoitus on tuoda työnhaun palvelut lähelle kuntalaisia. Uudistuksessa kunnat saavat enemmän mahdollisuuksia vahvistaa omaa elinvoimaansa, lisätä työllistymistä ja hyödyntää kaikkia kunnan palveluita osana työnhakijoiden ja työnantajien palveluita. Myös yritykset saavat laajemmin rekrytointiin ja yrityksen kasvuun liittyviä palveluita kunnista vuoden 2025 alusta alkaen. Kuntien elinvoimatehtävän vahvistuessa kunnat saavat kokonaisvaltaisemman roolin myös maahanmuuttajien kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyen.
Työllisyysalueille siirtyy TE-palveluiden työkalut ja henkilöstön osaaminen, jotka yhdistetään kunnan omiin palveluihin. Kuntien mahdollisuudet muotoilla palveluita ja hankkia oman alueen työllisyyttä parantavia palveluita työnhakijoille vahvistuu. Samalla kuntien työttömyyden kustannuksien rahoitusvastuu laajenee merkittävästi. Kunnat alkavat maksamaan aiempaa varhaisemmassa vaiheessa työnhakijan työttömyyden kustannuksia valtion sijaan. Kuntien talouden kannalta on tärkeää, että työnhakijoiden palvelut toimivat saumattomasti ja työelämään pääseminen tai palaaminen olisi sujuvaa sekä aiempaa nopeampaa.
Keski-Suomeen toteutuu kolme työllisyysaluetta
Valtioneuvosto on vahvistanut Keski-Suomeen kolme eri työllisyysaluetta: Jyväskylän ja Muuramen työllisyysalueen sekä Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen ja Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen. Keski-Suomen eteläisen työllisyysalueen vastuukuntana toimii Jämsä ja Keski-Suomen pohjoisen työllisyysalueen vastuukuntana toimii Äänekoski. Jyväskylän toimii vastuukuntana yhteisellä työllisyysalueella Muuramen kanssa. Työllisyys- ja elinkeinopalveluita järjestetään jatkossa yhteistyössä kuntien kanssa työllisyysalueilla ja osa palveluista voidaan toteuttaa myös maakunnallisina yhteispalveluina. Työnhakija- ja yritysasiakkaille suunnatut palvelut tulevat esille oman kunnan verkkosivuille ja Työmarkkinatorille. Työmarkkinatori on korvannut TE-toimistojen verkkosivut. Työllisyysalueilla uudistusta valmistellaan tällä hetkellä esimerkiksi tulevaisuuden palveluhankintojen, tietojärjestelmäasioiden ja henkilöstön muutosjohtamisen osalta. Työllisyysalueet aloittavat toimintansa 1.1.2025.
Kuntakokeilut edelleen käynnissä
Keski-Suomessa on käynnissä vuoteen 2025 asti kaksi työllisyyden kuntakokeilua. Kuntakokeilussa mukana olevat kunnat ovat hoitaneet nuorten ja vieraskielisten työnhakijoiden sekä niiden työnhakijoiden työllisyyspalveluita, jotka eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan. Jyväskylän seudun kuntakokeiluun kuuluvat Jyväskylä, Äänekoski, Laukaa ja Muurame. Jämsä, Keuruu ja Saarijärvi muodostavat toisen kuntakokeilualueen. Työllisyyden kuntakokeilut ovat olleet käynnissä kolmen vuoden ajan. Kuntakokeilujen avulla on kerrytetty lisää osaamista ja ketteriä työllisyyden edistämisen toimintatapoja kuntiin. Kuntakokeilussa mukana olevien TE-palveluiden henkilöstön kanssa tehty yhteistyö tukee työllisyyspalveluiden lopullista siirtymistä kuntiin.
Työllisyysalueiden kokoonpanot
Jyväskylä ja Muurame muodostavat oman työllisyysalueensa. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat 13 kuntaa: Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski. Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat Joutsa, Keuruu, Luhanka, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi, Toivakka ja Jämsä.